Orgelconcert ‘Rondje Amsterdam’

Op woensdag 15 december zal ik om 11.00 uur een orgelconcert geven in de Oosterparkkerk te Amsterdam. Het orgel is, net als het orgel in het Concertgebouw, gebouwd door de firma Maarschalkerweerd, ruim een eeuw geleden. Ik heb het programma ‘Rondje Amsterdam’ genoemd, in de programmatekst hieronder lees je waarom.

Welkom in mijn sightseeing-bus. Zoals het echte toeristen betaamt, bezoeken we in moordend tempo alleen enkele hoogtepunten van onze hoofdstad. Uitstappen, rondje lopen, foto’s nemen en rap door. Het navigatiesysteem in de bus is wat gedateerd, en de route daardoor soms wat wonderlijk.

Concertgebouw

Peter Warlock (1894-1930)
Basse-Danse uit Capriol Suite

De eerste stop is het Concertgebouw, waar strijkorkest Amsterdam Sinfonietta een concert geeft met onder meer de Capriol Suite van Peter Warlock, gebaseerd op instrumentale dansen uit de Renaissance. We horen alleen het eerste deel – de bus wacht immers op niemand.

Foto door Melvin Bertelkamp op Unsplash.

Huis Bartolotti

François Couperin (1668-1733)
Les Baricades Mysterieuses

Voetgangers links, bakfietsers rechts, trams, verkeerslichten – zoals je zult horen komt de bus telkens tot stilstand, maar rijden we met goede moed steeds een stukje verder. We komen trouwens langs Huis Bartolotti aan de Herengracht, waar de geest van oud-bewoner en klavecimbel-godfather Gustav Leonhardt nog altijd rondwaart.

Foto door Hans de Lau op Wikipedia.

Basiliek van de Heilige Nicolaas

César Franck (1822-1890)
Petit Offertoire

We rijden verder en stappen uit bij de Basiliek van de heilige Nicolaas, tegenover het Centraal Station. Het is er donker en stil. Er hangt een hangt een devote sfeer, misschien wel omdat er recent een reliek van de heilige Nicolaas is bijgezet.

Foto door Christoph Braun op Wikipedia.

Warmoesstraat

Jurre Haanstra (1952)
Circle of Smiles

We lopen iets verder, de Warmoesstraat in. Het domein van Jurre, Dick en Lowietje.

Foto door anonieme fotograaf op Wikipedia.

Jodenbuurt

Erik Satie (1866-1925)
Gnossienne III

In de Jodenbuurt zien de Portugese Synagoge en het Joods Historisch Museum. Componist Erik Satie was geïnspireerd door joodse muziek. In deze Gnossienne hoor je hoe hij specifieke toonladders gebruikt uit joodse muzikale tradities.

Foto door Jako Janse van Rensburg op Unsplash.

Rijksmuseum

Léon Boëllmann (1862-1897)
Menuet Gothique uit Suite Gothique

De trip is bijna op z’n eind, maar zonder wat visuele bedwelming is een trip natuurlijk niet compleet. Daarom gaan we nog naar het monumentale Rijksmuseum, ontworpen door Pierre Cuypers in neogotische stijl. Componist Léon Boëllmann deed met zijn Suite Gothique een vergelijkbaar eerbetoon aan de gotische architectuur van middeleeuwse kathedralen.

Foto door Timo Wielink op Unsplash.

Oosterparkkerk

Flor Peeters (1903-1986)
Miniature I

Geloof het of niet: de laatste stop is de Oosterparkkerk! Daar staat een kleine versie van het Maarschalkerweerd-orgel in het Concertgebouw, waar de trip begon. We genieten van de gastvrijheid, leunen achterover en verwerken nog even alle indrukken van een bewogen dag.

Foto eigendom van Oosterparkkerk Amsterdam.

2 reacties

  1. Wat een leuk idee, dat programma. Je ben een creatieve man. Dat orgel in de Oosterparkkerk is meer origineel Adema, helaas, maar het is wel een fraai instrument. Ik heb er in een grijs verleden twee keer met veel plezier een dienst gespeeld. Eerst een doopdienst, later een trouwdienst. Veel plezier met je concert. Ik hoop dat er veel mensen komen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: