Tips #2

Deze keer een lijstje met muziek en beeld voor de Goede Week en Pasen:

Palmzondag

Op Palm- en Passiezondag wordt het gehele lijdensverhaal gelezen (net als op Goede Vrijdag). Omdat de passionen van Bach waarschijnlijk al genoeg de revue passeren, hier een (iets) onbekendere passie van de recent overleden Krzysztof Penderecki:

Witte Donderdag

Voor Witte Donderdag bestaat enorm veel mooie muziek. Veel componisten hebben, ook recent, het Ubi Caritas (gezongen bij de voetwassing) getoonzet. Bekend zijn ook al die stukken voor de Tenebrae (getijdengebeden in de nacht en ochtend van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag): veelal psalmen en gezongen lezingen uit het boek Klaagliederen. Precies op tijd brengt Tenebrae (!) onder leiding van Nigel Short een opname met Tenebrae-muziek voor Witte Donderdag van François Couperin en Carlo Gesualdo:

Goede Vrijdag

Omdat ik voor zondag al een passie tipte, vandaag de kruiswoorden en een Stabat Mater. Joseph Haydn schreef muziek bij de zeven laatste woorden van Christus aan het kruis. Ton Koopman bracht met het Berner Symphonieorchester recent een opname uit:

Muziek van Arvo Pärt mag wat mij betreft niet ontbreken. Van hem een Stabat Mater, of de bedroefde Moeder Gods bij het kruis, hier gebracht door Gli Angeli Genève van Stephan MacLeod:

Stille Zaterdag

Zoals ik hierboven al schreef zijn de Klaagliederen vaste prik in de Goede Week, en ook op Stille Zaterdag is dat van oudsher het geval. Naast bekende zettingen van Gesualdo, Victoria of Tallis is er ook het (mij minder bekende) werk van Alessandro Scarlatti:

Pasen

Pasen begint al op de late zaterdagavond met de paaswake. Centraal staat dan de doop: de nieuwe paaskaars wordt gedoopt, dopelingen worden gedoopt, en vele Bijbelse reddingsverhalen worden gelezen: veelal reddingen door en van het water. Denk aan de Ark van Noach, de doortocht door de Rode Zee of het verhaal van Jona. Psalm 42, en dan met name de opening, blijkt dan altijd weer een toepasselijk gegeven. Het Westminster Choir maakte in 1996 een album waarop verschillende toonzettingen van deze psalm figureren:

Voor het Hoogfeest van Pasen zou ik van alles kunnen aanbevelen, maar zelf keer ik toch telkens terug naar een opname uit Westminster Cathedral. Niet zozeer vanwege de ordinariumdelen van Antonín Dvořák, maar toch vooral vanwege het gregoriaans en het eucharistisch gebed. Steek je wierook maar vast aan 🙂

Heb het goed en blijf gezond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: