Tips #4

Afgelopen vrijdag verscheen een interview met mij in het Nederlands Dagblad. Het was een gesprek met Ilona de Lange rond de vraag ‘Hoe kan kerkmuziek mijn geloof verdiepen?’ voor haar rubriek ‘Levensvragen van een 27-jarige’. De kern van mijn antwoord was: liturgie en kerkmuziek kan je uit je eigen subjectiviteit halen. Je zingt woorden voor en namens anderen, en met het kerkelijk jaar stap je in een ritme en, voor een deel, uit je gevoelsleven van dat moment – als oefening om buiten jezelf te kijken. Aan het slot van het interview gaf ik wat kijk- en luistertips. Later schoten me er nog meer te binnen, dus ik besloot er hier een bericht aan te wijden.

In het interview noemde ik enkel het YouTube-kanaal van Ely Cathedral, maar er zijn sinds de pandemie veel meer kerken, koren en anderen met hart voor liturgie en kerkmuziek die zich op YouTube presenteren. Hier enkele kanalen die ik volg, ook van individuele koren die zich sterk laten inspireren door het kerkelijk jaar:

Ik verwees ook nog naar de Lessons and Carols uit Halifax. Die opnames vind je op dit kanaal. Op Soundcloud vind je een opname uit 2016 (tip: luister in elk geval de nummers 1, 2, 18, 19, 23, 24 en 28).

Ten slotte noemde ik mijn plan om wekelijks een afspeellijst te maken met muziek die past bij de tijd van het jaar. Die heb ik ‘Sacred seasons’ genoemd en je vindt ze hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: