Confitemini (Psalm 107)

Een nieuw orgelwerk! Bij het componeren van dit stuk ging ik enkel uit van de melodie van Psalm 107 uit het Geneefse psalter en niet de tekst. Ik zocht naar manieren om die melodie langzaam tevoorschijn te laten komen in ritmische en melodische fragmenten. Toen het stuk af was en ik de onberijmde en onberijmde psalmtekst erbij ging lezen, bleek die interessant dingen te doen met de muziek, en andersom. Wat de structuur betreft (de refreinen in tekst en muziek bleken ongeveer op dezelfde momenten terug te keren), maar ook qua sfeer en emotie was er overlap. Doordat ik bij het componeren niet ben uitgegaan van de tekst, is er geen sprake van duidelijke tekstuitbeelding. Veeleer kan de muziek allerlei woorden uit de tekst toevalligerwijs doen oplichten en wordt deze niet versmald door een al te expliciete, eenduidige uitbeelding. In deze video ervaar je hopelijk een interactie tussen tekst en muziek: soms lijken ze hetzelfde te zeggen, op andere momenten worden ze het juist niet eens. Als je de ondertiteling inschakelt, kun je de Nederlandse tekst (Naardense vertaling) meelezen.

When I was composing this organ piece, I was only working with the melody of Genevan Psalm 107 and did not really mind the text. After the piece was finished, I read the text of the psalm (in different (metrical) translations) and it struck me that the music and the text were interacting in interesting ways. The refrains had roughly the same position in the structure, and certain atmospheres and emotions from the text echoed in the music, although clear word-painting is absent. Rather, the music and text are different layers, sometimes overlapping, sometimes contradicting each other. I hope this video gives you such an experience.

Foto door Maria Orlova via Pexels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: